گاز نخوردن ماشین حالت ناخوشایندی است که خودرو شتاب معمول خود را ندارد و هر چقدر هم که پایتان را روی پدال فشار میدهید، شتاب خودرو تغییری نمیکند. اگر که عادت به رانندگی با سرعت بالا داشته باشید، خیلی زود و بعد از فشردن پدال گاز متوجه کاهش شتاب خودرو و وجود مشکل میشوید. متاسفانه دلایل بسیار متنوعی برای بروز این مشکل وجود دارد. پس بهتر است که با انواع دلایلی که باعث میشود، ماشینتان گاز نخورد آشنا شوید.
گاز نخوردن و خفگی ماشین همان حالت واماندگی و عدم شتاب گیری خواهد بود که میتواند دلایل متعدد و متنوعی داشته باشد. جدای از حس ناخوشایندی که چنین موضوعی ایجاد میکند، گاز نخوردن در برخی موارد همچون زمان سبقت گرفتن میتواند خطرات زیادی در برداشته باشد بنابراین مالکان خودروها باید به این موضوع دقت کافی را داشته و به دنبال یافتن ایراد و رفع آن باشند.
آیا می دانید خودرو چگونه شتاب می گیرد؟
برای اینکه خودرو شتاب بگیرد مقدار معینی هوا و سوختی را که در محفظه احتراق فشرده و مشتعل می شود، مصرف می کند، سپس گازهای خروجی به سرعت از لوله اگزوز خارج می شوند. هر چیزی که این روند را مختل کند، منجر به از دست دادن شتاب خودرو و گاز نخوردن آن می شود. به طور کلی وقفه در سوخت رسانی و رسیدن هوا و یا مشکل در سنسورها، عوامل اصلی گاز نخوردن خودرو هستند.
دلایل گاز نخوردن ماشین
افراد زیادی هستند که بعد از کاهش سرعت و یا شتاب خودرو فکر میکنند که کار از کار گذشته است و نمیتوان سرعت خودرو را به حالت عادی خود بازگرداند. در صورتی که اینگونه نیست. با عیب یابی ماشین در ابتدای مسیر حرکت میتوان سرعت ماشین را افزایش داد و حالت ریپ زدن آن را بهبود داد. در ادامه لیستی از دلایلی که باعث خفگی و گاز نخوردن خودرو می شود آورده ایم.
در همین رابطه می توانید مقاله مشکلات رایج در خودروها را نیز مطالعه نمایید.
فیلتر هوا
فیلتر هوا میتواند یکی از دلایلی که مانع از گاز خوردن خودرو میشود، باشد. به این صورت که وظیفه فیلتر هوای خودرو کنترل نمودن جریان هوا به داخل خودرو میباشد که در صورت خرابی فیلتر هوا یا گرفتگی آن، آلودگی و همچنین آلاینده ها وارد موتور خودرو میشوند و نتیجه این عمل گاز نخوردن خودرو میباشد که این امر یکی از مشکلاتی است که پس از خرابی فیلتر هوا به وجود می آید.
وجود اختلال و خرابی در پمپ بنزین ماشین
پمپ بنزین یک از اجزای بسیار کاربردی در انتقال سوخت از باک به موتور است. فعالیت طبیعی و عادی پمپ بنزین که شامل فشار سوخت رسانی به موتور میشود، معمولا بین ۴ الی ۶ بار است. بنابراین در صورت آسیب دیدن یا داشتن ضعف در کارکرد متعادل، روشن نشدن یا به عبارتی، گاز نخوردن خودرو را به دنبال خواهد داشت. معمولا پمپ بنزین در قسمت عقبی و در باک خودرو قرار دارد. این قطعه سوخت مورد نیاز موتور را تامین میکند. وجود پمپ بنزین برای تمامی اتومبیل ها حیاتی است و بدون آن عملا حرکتی در پیشرانه اتومبیل رخ نخواهد داد. به همین علت در صورت بروز هرگونه مشکل در عملکرد پمپ بنزین یا حتی مسدود شدن فیلتر بنزین، سوخت مورد نیاز موتور تامین نخواهد شد و زمانی که پای خود را بر روی پدال گاز فشار میدهید، عکسالعمل لازم را در موتور مشاهده نمیکنید.
در صورتی که پمپ بنزین اتومبیل شما اسیب دیده باشد و یا صافی بنزین الوده باشد، ممکن است منجر به ایجاد اختلال و ایراد در گاز خوردن خودرو شود.
اکثر مشکلاتی که برای پمپ بنزین به وجود می آید ناگهانی و بدون علامت هستند و مشکلات جدی به دنبال دارند. بنابراین در صورتی که با مشکل گاز نخوردن ماشین مواجه شدید ، پمپ بنزین اتومبیل خود را بررسی نمایید. چک کردن مرتب سلامت پمپ بنزین، در افزایش عمر موتور اتومبیل شما تاثیر بسیاری دارد.
مشکل در ECU خودرو
ECU قطعه ای است که نقش مغز خودرو را دارد و دستورات مختلف را به بخش های مختلف صادر می کند. اگر این قطعه از تنظیم خارج شود می تواند باعث اختلال در عملکرد خودرو شود. راه اطمینان از تنظیم بودن این قطعه، دیاگ است. با دیاگ خودرو می توانید از صحت عملکرد ECU مطمئن شوید.
خراب شدن دیسک و صفحه
دیسک و صفحه پس از مدتی استفاده میتوانند دچار فرسایش شده و یا تخریب شوند. تمامشدن و فرسودگی قطعات می تواند از جمله دلایل گاز نخوردن ماشین باشد. بهترین راه برای اطمینان از عملکرد دیسک و صفحه این است که ماشین را در دنده چهار قرار دهید و پا را از روی کلاچ بردارید، اگر ماشین خاموش نشد، دیسک و صفحه معیوب است. با معاینه مرتب دیسک و صفحه از خرابی های بزرگ جلوگیری کنید.
عیوب مکانیکی در اگزوز
اگر راه خروج گازهای حاصل از احتراق مسدود شده باشد، از توانایی تنفس موتور شما جلوگیری می کند. از آنجا که گاز نمی تواند خارج شود ، افزایش فشار گازهای خروجی می تواند قدرت موتور را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. بنابراین بررسی کاتالیست و اگزوز از دیگر مواردی است که باید بررسی شود.
خودرویی که هنگام فشار دادن پدال گاز شتاب مناسبی ندارد ، باید فوراً به صورت حرفه ای بررسی و تعمیر شود. ادامه رانندگی با این خودرو می تواند منجر به تعمیرات گسترده تر و گران تر شود. توصیه می کنیم وسیله نقلیه خود را نزد یک تکنسین حرفه ای مورد اعتماد ببرید تا مشخص شود چه چیزی باعث مشکلات شتاب خودرو شما شده است.
اختلال در عملکرد استپر موتور
استپر قطعهای مهم در موتور خودرو است که روی دریچه گاز خودروها نصب میشود. زمانی که پدال گاز فشرده نباشد، استپر که قطعهای الکترونیکی-مکانیکی است، وظیفه تنظیم میزان هوای ورودی به دریچه گاز و همچنین روشننگهداشتن ماشین را بر عهده دارد. استپر بههمراه سنسور دریچه گاز، با دریافت و ارسال اطلاعات به ECU، مانع از خاموششدن خودرو در دورهای پایین موتور میشود.
بین استپر و موتور ارتباط مستقیمی برقرار است که در صورت خرابی استپر تاثیرات نامطلوبی ایجاد می شود. با توجه به اینکه شمع ها و کوئل وایر شمع به استپر وابسته اند، در صورتی که این قطعه دچار اختلال و خرابی شود ، موتور نیز در شرایط نامطلوبی قرار می گیرد. استپر قطعه ای است که در گاز خوردن ماشین نقش مهمی دارد. اگر استپر خراب باشد، دریچه گاز را به موقع باز و بسته نمیکند و می تواند موجب عملکرد نامطلوب ماشین گردد. در این حالت موتور به خوبی کار نمیکند و باعث گاز نخوردن ماشین می شود. برای اینکه از علت خرابی استپر آگاه شوید میتوانید دستگاه دیاگ را به آن متصل کنید در صورتی که اشکال مربوطه ناشی از کثیفی استپر بود میتوانید از طریق اسپری تمیزکننده آن را پاکسازی کنید. ضمن اینکه در نظر داشتن این نکته بسیار حائز اهمیت است که استپر موتور تحت هیچ شرایطی نباید جا به جا شود چرا که کارکرد خود را از دست میدهد.
اشکال در کمپرس سیلندرها
در صورتی که میزان بازدهی موتور از حالت استاندارد کمتر باشد به احتمال زیاد، در کارکرد کمپرس سیلندرها ایرادی وارد شده است. به بیان دیگر، اگر سیلندرها نتوانند کمپرس مناسب را ایجاد کنند سرعت ماشین نیز کاهش مییابد که در نتیجه، احتراق موتور به طور کامل، انجام نشده و از علل گاز نخوردن ماشین به شمار می رود.
در این حالت، راهحل مناسب، کربنزدایی است. توجه داشته باشید که آسیبدیدگی کمپرس موتور بسیار حائز اهمیت است چرا که در صورت نادیده گرفتن علاوه بر موتور به سوپاپها نیز صدمات جدی وارد میکند.